Mi az aikido? Ki ez O'Sensei?

Az aikido a japán harcművészetekhez (Budo) tartozik. A Budo eredeti célja abban állt, hogy a szamurájt képessé tegye arra, hogy még a halállal szembenézve is szabadon tudjon mozogni. A szamurájok ugyan már a múlthoz tartoznak, de a ráébredés a becsületünkre fontosabb, mint bármikor. A szabadság és a nyitottság, az intuíció és a kreativitás, az önbizalom és az érvényesülési képesség, valamint a testi és szellemi egészség fontosabbak, mint a teljesítőképesség és a verseny.

Morihei Ueshiba (1883-1969) számára mindez központi cél volt a védekezőművészetben. Lemondott a harcról és az erőszakról, és így egy új Budo keletkezett – AIKIDO – az összhang (do) és a harmónia (ai) útja a kozmikus energiával (ki) kísérve.

Számára a Budo nem eszköz volt arra, hogy a világot fegyverekkel a rombolásba vigye, és arra sem szolgált, hogy a támadókat leverje.

Az igazi Budo az univerzum szellemével összhangban lenni, az igazi Budo a szeretet.“ (M. Ueshiba)

Az első lépés abban áll, hogy felismerd, felelős vagy magadért és hogy ezt felvállald. Az aikido-edzés egy csodálatos út ehhez.

Az aikidoval egynek lenni a védekezési technikák tanulmányozását, és azok oly módon való bensővé tételét jelenti, hogy a végén a természetes mozdulat maradjon vissza. Tehát nem arról van szó, hogy erősebbek legyünk másoknál, sem a sebezhetetlenségről és legyőzhetetlenségről.

Ha kedved van ezen az úton elindulni és ezt gyakorolni, szeretettel várunk a dojonkban.


 

UESHIBA MORIHEI - O' Sensei

Az aikido alapítója, Ueshiba Morihei sensei 1883. december 14-én, Japán modernizációjának zavaros időszakában született. Életét a budónak szentelte, és célja egy olyan harcművészet létrehozása volt, amely eleget tesz a kor embere elvárásainak. Célját a budo értelmének szigorú kutatásán keresztül a harcművészetek állandó gyakorlásával kívánta megvalósítani. A budo egyik alapelve - az ő megfogalmazásával: a szellemi úton járó ember testének és a lelkének állandó edzése - bekerült a modern kor harcművészetébe, az aikidoba. 

"Minden egyes mester, helytől és korszaktól függetlenül meghallotta a szót, és megteremtette a harmóniát a mennyel és a földdel. Sok ösvény vezet a Fuji hegy csúcsára, de a csúcs ugyanaz - mégpedig a szeretet."

 

 

 

 

 

Mushinkan Aikido
Szilády u. 5
(City irodaház) 

6400 Kiskunhalas

info@mushinkan-aikido.com

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Aikido Bács-Kiskun