Dojo etikett Mushinkan Aikido Dojo-ban

A félreértések elkerülése végett pár szó a dojoról. A dojo nem tornaterem. Ez egy olyan hely, ahol a tanulók a gyakorlás által olyan úton haladnak, amely egy magasabb szellemi szinthez vezet. A dojo szó magyarul annyit tesz: a megvilágosodás helye. Így nevezték azt a helyet is, ahol Buddha ült és meditált (ti. a fa alatt). Remélem, ezzel a kis magyarázattal sikerült megértetnem mindenkivel, hogy miért van ilyen sok szabály, és hogy miért olyan fontos, hogy ezeket betartsuk.

 
Etikett
 
Az alábbi szabályokat be kell tartani a dojoban. Kérek mindenkit, hogy próbáljon meg odafigyelni ezekre a szabályokra.
 
1. A tatamin mindig tiszta, rendezett ruhában, ápoltan jelenj meg legalább 10 perccel a gyakorlás kezdete előtt!
2. A dojoban az edzés idejére mobiltelefonodat kapcsold ki, vagy némítsd le! A készülékek csörgése megzavaja az edzés menetét és gyakorlótársaidat. Ez a vendégekre, nézőkre is vonatkozik!
3. Az edzés megkezdése előtt 2 órával ne egyél, és fél órával előtt ne igyál!
4. A ruhát legalább három-négy használat után mosd ki, ha elszakadt, varrd meg! Ha büdös vagy, a többieket zavarod, a szakadt ruha veszélyes. Az összehajtás módját kérdezd meg, ne gyűrd a táskádba!
5. Ha így időben megérkeztél, lehetőséged van lesöpörni a szőnyeget! "A takarítás lehetővé teszi, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek, elrendeződjenek. ... jó gyakorlatot jelent szellemi és fizikai téren is." (Tamura Nobuyoshi)
6. A dojoban ne ülj nyújtott lábbal, ne heveréssz, ne támaszkodj! A helyes tartás a helyes hozzáállást segíti, feltételezi és segít, hogy éberen figyelemmel kísérhesd az itt zajló történéseket.
7. Ne hagyd el a zsebkendődet, törölköződet a tatamin és a dojoban! Tartsd a ruhádban, hogy mindig kéznél legyen.
8. A gyakorlás megkezdése előtt pár perccel seizában sorakozunk. A beszédet mellőzve testileg-lelkileg készülj fel a gyakorlásra!
9. Bemelegítés, esések, bemutatás és gyakorlás közben is fordítsd teljes figyelmedet a feladat megértésére és az oktatóra, ne beszélgess, ne játszadozz!
10. Az aikido harci művészet, mely tökéletes odaadást és figyelmet követel meg! A dojoban tűrhetetlen minden sérülés, ami az írott és íratlan etikett megsértéséből, hanyagságból, fegyelmezetlenségből fakad.
11. A budo gyakorlása holt időt nem tartalmaz. Ha az adott gyakorlatnak (bemelegítés, gurulás, technika) vége, beszédet mellőzve igyekezz a helyedre, fürgén ülj le seizába! Ne akadályozd az oktatót és társaidat abban, hogy továbblépjenek!
12. A gyakorlás megkezdése előtt rendezd el a papucsodat, a fegyveredet készítsd elő és kösd ki a tokját! Ne lépj át fegyver fölött, és ne használd engedély nélkül másét!
13. "Szavakkal az aikido nem átadható, nem megvalósítható!" (Ueshiba Morihei) Segítsd azzal a dojo és a partnered fejlődését, hogy önmagad figyeled és javítod ki - többet nem tehetsz.
14."A gyakorlás során tilos erővel megakadályozni a partnert, hogy végrehajtsa a technikát!" (Iwama Dojo, Saito Morihiro)
15. Köszönés: hajolj meg térdelésben; üdvözléskor az 'Onegaisimasz', elköszönéskor az  'Arigató gozaimasz' kifejezéseket használd! "A rei magában foglalja az udvariasság, előzékenység, hierarchia, tisztelet, a hála kinyilvánításának fogalmait." (Tamura Nobuyoshi)
16. Ha elkésel, hajolj meg a kamiza irányába, és hangos köszönéssel kérj engedélyt a gyakorlás megkezdésére. Ha a gyakorlás ideje alatt távozol, mindenképpen szólj az oktatónak!
17. Az új tagokat mindenkinek segítenie kell a beilleszkedésben - a dojo fejlődése érdekében. A gyakorlás során sose feledd, hogy te is voltál kezdő! Érezz felelősséget irántuk!
18. Nem viselhetsz ékszert az edzés ideje alatt.
19. Vigyázz, hogy körmöd és a hajviseleted ne okozzon baleseteket!
20. Mivel kicsi a tatamink, figyelj oda, hogy hova érkezik partnered a technika befejeztével. Figyelmetlenségeddel ne okozz sérülést!
21. A dojoban az udvarias tegezési formát használjuk, elvégre barátok vagyunk.
22. A látogatók is tartsák be a dojo rendjét, hangos beszéddel ne zavarják a gyakorlókat!
23. Tanoshiku = jó érzéssel: ez az aikido gyakorlásának alapja. Mindig tartsd ezt szem előtt, és viselkedj az etikettnek megfelelően, hogy mindenki jól érezhesse magát!

 

 

Mushinkan Aikido
Szilády u. 5
(City irodaház) 

6400 Kiskunhalas

info@mushinkan-aikido.com

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Aikido Bács-Kiskun